Teknolojinin gelişmesi ile birlikte günümüzde akıllı telefonlar hayatımızın bir parçası haline geldi. Her an her yerde taşıdığımız yanımızdan ayırmadığımız akıllı telefonları acaba ne derece doğru şekilde kullanıyoruz ? Akıllı telefon kullanımı ile ilgili sıkça yapılan yanlışlar ve çeşitli konulara değinerek konuyu sizler için aydınlatmaya çalışacağım.
Bilinenler
1. Orjinal olmayan şarj aletleri bataryayı öldürür : Başka bir telefonun şarj aletini kendi telefonunuzda kullanmak telefonunuzun bataryasında herhangi bir zarara yol açmaz. Ama kendi orjinal bataryasının verdiği performansı şarj dolumu esnasında veremez. Eğer adı duyulmamış markalara ait veya çakma şarj aletleri kullanıyorsanız o zaman telefonunuza zarar verebilirsiniz tabi.
2. Telefon şarj olurken kullanılmaz : Bu mit telefonların ilk çıktığı zamanlarda Nikel-temelli (NiCd veya NiMH) bataryaların olmasından beridir devam ediyor. Ancak günümüzde akıllı telefonlarda bulunan Lityum-ion pilleri yapısı bu türden kazalara sebebiyet vermez. Dolayısıyla gönül rahatlığı ile telefonunuzu şarj olurken kullanabilirsiniz.
3. Telefonu gece şarj halinde bırakmak zararlıdır : Telefonunuzu isterseniz akşamdan sabaha kadar şarja bırakın hiçbirşey olmaz. Akıllı telefonunuz şarjı dolduğunda otomatik olarak şarj işlemi kesilir. Dolayısıyla bataryasının patlaması gibi bir durum meydana gelmez.
4. Telefon sürekli açık kalsa dahi birşey olmaz : Telefonunuzu tıpkı bir televizyon veya laptop gibi düşünebilirsiniz. Nasıl bu cihazları ihtiyacımız olduğunda kapatıyorsak telefonlarımızıda arada sırada kapalı tutmamız cihazın rahatlamasını sağlayacaktır.
5. Sakın telefonu pili bitene kadar şarj etme : Tam aksine telefonunuzun pilini tamamen bitirip şarj etmek bataryanızın ömründen götürecektir. Lityum-ion pillerin belirli bir full şarj miktarı bulunmaktadır ve bu miktar dolduğunda ölürler. Dolayısıyla siz her sıfırlayıp şarj ettiğinizde bataryanın ömrü azalıyor. Hatta araştırmalar Lityum-ion pillerin azar azar şarj olduklarında daha uzun ömürlü olduklarını gösteriyor. Dolayısıyla bataryayı sıfırlamadan %20-40 civarında olduğu sırada şarj etmekte fayda var. Ayrıca telefonunuzun pil seviyesini %100 oranına gelmeden şarj cihazından çıkarmakta pil ömrünün artmasını sağlayan bir diğer etkendir. Ayrıca kullanmadığınız durumlarda telefonunuzun titreşim özelliğini kapatmanız pil ömrüne olumlu bir katkı sağlayacaktır.
Yapılan Yanlışlar
1. Yeni alınan telefonu 24 saat şarj etmek : Bu olay ilk cep telefonlarından beridir milletimizin bir alışkanlığı. Yeni alınan telefonu 24 saat şarj etmek. Bir ürünü ilk aldığınızda onu 24 saat şarj etmenize gerek yoktur. 6 saatlik bir ilk şarj yeterde artar bile.
2. Telefonun sıcaklık değerine dikkat etmemek : Özellikle yaz aylarında bilgisayarlarımızın ve akıllı telefonlarımızın sıcaklık değerleri ortalamanın üstünde olabiliyor. Bu durum bataryaların ömrü üzerinde olumsuz bir etkiye neden olabiliyor. Aynı şekilde fazla soğuk olmasıda bataryaların ömrü üzerinde olumsuz bir etkiye sebebiyet verebiliyor. Dolayısıyla telefonunuzu uygun oda sıcaklığında bulundurmalısınız. Ayrıca yaz aylarında cihazınızda meydana gelen bu sıcaklık artışı cihazınızı şarja taktığınızda daha fazla artacaktır. Dolayısıyla telefonunuzu uygun sıcaklık koşullarında şarj etmeye dikkat etmelisiniz.
3. SAR değerine aşırı güvenmek : Telefonunuzun SAR değerinin düşük olması sağlık açısından daha uygun olması anlamına gelebilir ama siz yinede SAR değerine aşırı güvenmeyin. Telefonunuzla sık ve uzun görüşmelerde bulunan biriyseniz telefonunuzu kulaklık ile kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca telefonu uyurken baş ucunuzda bulundurmamanız bulunduruyorsanız bile kapalı bir şekilde bulundurmanızı öneririm.
4. Su geçirmez diye telefonu sudan çıkarmamak : Malum yaz aylarında pek çoğumuz kafa dinlemek veya rahatlamak için tatil yerlerine akın ederiz. Gittiğimiz yerlerde kimi zaman rastlarız telefonlarıyla suda fotoğraf çeken veya çekmeye çalışan insanlara Suya karşı dayanıklı olan bu cihazların belli bir derinlikte belli bir süreye kadar dayanma süreleri bulunmaktadır. Dolayısıyla siz bu sınırları aşarsanız eğer cihazınızın içerisine kolaylıkla su kaçacaktır. Garantiye verdiğinizde ise bu durumun kullanıcı hatası olduğunu size bildirecekler ve malesef bunun sonucunda kendinize muhtemelen yeni bir telefon bakmak zorunda kalacaksınız (içerisindeki tüm parçalar suyla etkileştiği için kullanılamaz hale gelir). Dolayısıyla bu cihazlarla suya girdiğinizde birkaç kere düşünmenizde fayda var.
5. Markasız şarj aletleri kullanmak : Yapılabilecek en tehlikeli yanlışlardan biri ise markasız veya çakma olan şarj cihazlarını kullanmak. Çoğumuz internette bu şarj cihazları yüzünden meydana gelen olayları görüyoruz. Evi yananından tutunda çarpılarak hayatını kaybedenlere kadar. Ve bu duyduğumuz vakaların hepsinin temelinde yatan ise işte bu çakma şarj cihazları. Dolayısıyla bu tarz şarj cihazlarından uzak durunuz. Sırf fiyatı hesaplı diye bu şarj cihazlarını kullanmayınız.
Kaynak: Furkan Ahmet Nuh
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder